Петок, 19.08.2022, 11:23:54
Добродојдовте во Ерџелија
Почетна Регистрација Пријави се
Добредојде, Гост · RSS
Мапа на страната
Пријави се
Radio STIP
Listen Macedonia Radio Stip Radio Online
За корисниците
Денес не посетија: Вкупно регистрирани корисници: 23
Денеска: 0
Вчера: 0
Последните 7 дена: 0
Последните 30 дена: 0
бројач на посети
free counters
Статистика

Вкупно на линија: 1
Гости: 1
Корисници: 0
 Образование и наука
Следниот текст е превземан од монографијата - Ерџелија, која е издадена 1981 година.

   Првите податоци за организираното воспитување и образование не населението од Ерџџелија датираат од некаде 1925 година кога за прв пат во оваа село било отворено училиште кое ги опфаќало учениците од 1 до 4 одделение. Во училиштето кое, патем да спомнеме, работело во тешки просторни услови, главно се описменувало населението и се давале извесни знаења од природата и општеството. Одзивот на учениците најчесто не бил на задоволувачко ниво бидејќи родителите најчесто ги ангажирале децата во извршување на полските работи и чување на говеда, не грижејќи се за тоа какво значење во животот на човекот е писменоста. Заради тоа, иако училиштето се до почетокот на Народноослободителната војна работело непрекинато, голем број од населението останало неписмено.
   Наставата се изведувала вербално, без нагледни средства и можност за посистематско реализирање. Јазикот бил оној на кој што говореле поробувачите на Македонија, во случајот српски и бугарски. Училиштето било како најпогодно средство за спроведување на нивните националистички идеи и секогаш во него одредувале за учители проверени големосрби, односно големобугари.
........

   Број на ученици во О.У. „Даме Груев" Ерџелија, како и во училиштата кои припаѓаат кон ова основно училиште. Податоците се од 2008 година.
 

О.У. „Даме Груев" Ерџелија Одделение

Број на паралелки

Број на ученици

1 одделение (нова програма)

1

10

1 одделение (стара програма)

1

13

2 одделение

1

14

3 одделение

1

11

4 одделение

1

11

5 одделение

2

35

6 одделение

1

16

7 одделение

2

37

8 одделение

1

29

   Вкупно
11
176
Copyright MyCorp © 2022
Барај
главен спонзор
Reklamne jelkice za kola
рекламен простор
рекламен простор
последни измени
 • 09.04.2010 Спорт
 • 09.04.2010 Културен живот
 • 17.04.2010 Ерџелија денес
 • 23.04.2010 Статии и линкови
 • 23.04.2010 Фото албум
 • Наша анкета
  Оценете ја нашата страна

  Вкупно одговори: 20
  Make a free website with uCoz